Kristýna M. Sataryová



Copak je to bitmapa?

Copak je to bitmapa?

Zveřejněno: 25. 3. 2018

V dnešním článku chci popsat úplným laikům, co je to bitmapa. Prosím tedy všechny grafiky, fotografy a ilustrátory, aby vzali na vědomí, že z tohoto článku se nic ale vážně nic nového nedozví. Naopak kdo se digitálním vizuálnem vůbec nezabývá a je zaskočen otázkou, jestli chce ilustraci v bitmapě nebo v křivkách, je na správném místě.

Pokud hledáme rozdíl mezi bitmapou (nebo také rastrem) a křivkami (vektory) začnu právě u bitmapy, protože je to právě to, s čím se setkáváme dennodenně.  Když si něco vyfotíte nebo naskenujete, je to automaticky bitmapa. Většina obrázků na internetu, které vygooglíte, jsou také bitmapové.

Takové obrázky jsou složené z mapy čtverečků (pixelů), kde každý čtvereček má svou barvu. Když má například fotka vysoké rozlišení, vůbec nepoznáte, že je z pixelů poskládaná. Je jich tam moc a jsou maličké. Na ilustračním obrázku jsem načmárla „pakolečko“ a schválně jsem nedala rozlišení moc vysoké, aby byly pixely dobře vidět.

Když to pak přiblížím, jsou pixely krásně vidět. V náhledové fotce tohoto článku jsem to dohnala do extrému a dala rozlišení jen 50 pixelů na šířku a takhle to dopadlo 🙂

Například komiks s ježkem jsem kreslila ve Photoshopu jako bitmapu o vysokém rozlišení (1353 × 1111 px je velikost tohoto okýnka). Takové kreslení simuluje tvorbu na papír, když si odmyslíte všechny vychytávky navíc, co program umí. Ve vektorech je to celé dost jinak a ne tak intuitivní. Člověk si na to musí zvyknout a některých efektů tam docílí s mnohem větším úsilím. Já osobně mám radši kreslení v bitmapě. Vektory mi chvílema přijdou skoro až jako takové technické rýsování. Ale má své nesporné výhody, o kterých bude řeč v článku o kreslení ve vektorech (křivkách).

Chcete se mnou zůstat v kontaktu? Přihlaste se přes formulář níže do mého newsletteru. Sdílím v něm své obrázky, inspiraci a postřehy ze života. Díky němu vám také neunikne žádný blogový článek ani nabídka obrázků, které si můžete pořídit k sobě domů.