Kristýna M. Sataryová



Jeden z mých prvních rituálů dne – ranní čára

Jeden z mých prvních rituálů dne – ranní čára

Zveřejněno: 7. 2. 2019

Kreslit ranní čáru mě napadlo v reakci na postesknutí mé kamarádky ilustrátorky Adél, která si zoufala nad dny, kdy se ke kreslení kvůli nejrůznější agendě okolo dostane třeba až odpoledne nebo vůbec! Také se mi to stávalo a tak mě napadlo zavést ranní čáru, která je lékem na nedostatek času a tlak všech jiných povinností. Navíc je takový hájený prostor pro improvizaci a kreslení čehokoli, na co mám zrovna chuť. To se při mnoha zakázkách hodí jako takový dobíječ kreativních baterek. A o co tedy jde?

Jde o to, že jedna z prvních věcí každého dne je nakreslení alespoň jedné čáry. To ale jen pro případ extrémního vytížení nebo já nevím čeho. Normálně to znamená, že si nakreslím nějakou skicu nebo malou studii podle knihy. A tím se kreslířsky uspokojím hned po ránu.

Střídají se mi různá období – například překresleování z knihy Anatomie pro výtvarníky, animátorské postavičky v pohybu nebo třeba organické abstrakce.

Nebo když se mi dostal do rukou komiks Hrnec od Jirky Gruse. To bylo takové pošušňání, že jsem si to musela překreslit a tím se na kresby podívat pořádně.

A málem bych zapomněla na Pinterest. To také bylo období, kdy jsem plula v moři nekonečné inspirace a měla problém se z něj zase vynořovat. Je tam toho tolik a můžete si fotky a obrázky seskupovat do vlastních nástěnek. Ďábelský nástroj, ke kterému se zase někdy určitě vrátím. Dobře, že jsem si ho během psaní tohoto článku uvědomila 🙂

Momentálně jedu v minutových kresbách gest postav. Vstřebávám tím informace, které jsem nasála v kurzu od Stana Prokopenka How to draw gesture, které mám k dispozici v rámci předplatného ve School of visual storytelling.

Dostala jsem bednu s papíry, které jsou z jedné strany potištěné a jsou už dobré leda tak pro spálení nebo skartaci. Anebo pro kreslení minutovek! A nemusí mi jich být líto 🙂 Také jsou to skvělé rozkreslovací materiály, jak už jsem zmiňovala v souvislosti s tím, jak si nezablokovat kreativní nápady.

Zatím mě to baví a těch z jedné strany potištěných papírů mám pořád kupu. Co v ranní čáře přijde dál nevím, ale materiálu je hodně. Do výběru toho, co budu kreslit příště, si v tento ranní posvátný čas nechám mluvit jen od své nálady. Je to takové kontinuální sebepřekvapení 🙂

Chcete se mnou zůstat v kontaktu? Přihlaste se přes formulář níže do mého newsletteru. Sdílím v něm své obrázky, inspiraci a postřehy ze života. Díky němu vám také neunikne žádný blogový článek ani nabídka obrázků, které si můžete pořídit k sobě domů.