Kristýna M. Sataryová



Jak jsem kreslila včelí omalovánky – Včelkovánky

Jak jsem kreslila včelí omalovánky – Včelkovánky

Zveřejněno: 15. 5. 2018

V prvním článku o této medem vonící spolupráci jsem psala o tom, jak vznikala podoba včelky Bídi. Dnes vám ukážu, jak jsme se Štěpánkou vytvořily omalovánky.

První věc, kterou pro tvorbu potřebuju, je zadání. To může vypadat různě. Někdo mi ho pošle rozepsané v e-mailu, jiný vše vysvětlí po telefonu nebo na osobní schůzce. My to měly jako kombinaci všeho. Napsaly jsme si, zatelefonovaly a konkrétní podobu zadání, kterou nejdříve schválilo vedení PSNV (Pracovní společnost nástavkových včelařů), mi Štěpánka poslala ve Wordu. A z něho jsem při tvorbě vycházela.

Protože nejsem včelař, potřebovala jsem si nastudovat, jak včely přesně vypadají ve všech stádiích svého života. Jak vlastně vypadá plástev medu a jiné záležitosti, které se v omalovánkách vyskytly. Bylo to hodně googlení, čtení článků o včelaření a procházení nespočtem obrázků, abych získala kontext celého tématu.

Obrovskou výhodou bylo to, že Štěpánka je včelařka, takže když se v něčem objevila moje mezera ve vzdělání, vše mi vysvětlila. Pak už to bylo o hledání míry stylizace a kýženého poměru reality a dětské pohádkovosti. Včelky tak například sbírají pyl do košíčků, které mají připevněné k zadním nožkám, nektar sosají z květů brčkem a uchovávají ho pak v džbáncích a včelky stavitelky nosí přilby. Ke stavbě hnízda používají kladiva, sbíječky a dláta.

Mezitím jsme si také ujasňovaly, jak bude brožurka poskládaná. Na počet stránek, orientaci omalovánek a umístění jednotlivých kreseb jsem se Štěpánky vyptávala jak jinak, než pomocí čmáraniček. Ušmudlaná skica řekne více než tisíc slov 🙂

Ideálně by měl být počet stran dělitelný čtyřmi. Proč? Koukněte na obrázek vpravo dole s čísly 1, 2, 3, 4.

První nápady jsem si jen tak sama pro sebe načmárala na papír. Zrovna tady to byl nějaký z druhé strany potištěný. Na takové se mi tvoří nejlépe. Při zírání na prázdný papír se mi vynořuje, když už ne přímo strach, tak alespoň záchvěv nejistoty. Vymyslím něco kloudného? Jak to bude vypadat? Jen se mi tohle začne rozjíždět v hlavě, tak je jasné, že si musím vzít horší papír.

U mě totiž platí, že čím horší mám papír, tak tím se víc uvolním, když na něj začnu čmárat první nápady. Nepamatuju si případ, kdy by se mi to nevyplatilo. Něco z čmáranic mě vždy zaujme a začnu to překreslovat do prezentovatelnější podoby. Něco tu a tam poupravím a vylepším. Konkrétně u těchto omalovánek jsem vzala jedno z témat a vytvořila skicu s konceptem stránky. To aby Štěpánka mohla posoudit, jestli to ve finále může vypadat nějak takhle nebo jinak. Jak vidíte, šly jsme cestou co největšího zjednodušení pozadí.

Svoje interní „hnusoskici“* jsem pak překreslila na grafickém tabletu do Photoshopu a ty teprve zaslala ke schválení. V této fázi ještě s barvama nepracuju.

* Termín od mé kamarádky Adély Rúčkové, která tím své klientce rozptýlila obavy a vysvětlila, že finální obrázky budou hezké a začištěné – ne jako ty prvotní skici 🙂

Tady můžete vidět, jak postupně vznikala titulka pro omalovánky od zadání, které mi Štěpánka poslala načrtnuté fixem na papír, až po přesnější skicu, kterou jsem pak překreslovala načisto. Hotová titulní strana je v úvodní fotce tohoto článku.

 Když jsem zakomponovala připomínky, pustila jsem se do čisté linky. Vznikly tak černobílé kresby v samostatné vrstvě.

A v dalších vrstvách jsem pak pokračovala s barvou. Tahle práce s vrstvama mi dost zjednodušuje život. Když je potřeba něco dodatečně změnit a poupravit, je to mnohem snažší. S barvama pracuju v režimu CMYK (to je velmi zjednodušeně škála tisknutelných barev – doufám, že mě grafici neukamenují za nějaké zavádějící zjednodušení) a pro omalovánky jsem se snažila co nejvíce omezit barevnou škálu. To aby se to dětem dobře vybarvovalo. Spolu s ilustracemi jsem odevzdávala i vzorník, kde jsou vyznačeny všechny barvy se složením ve CMYK.

Pak se do toho vložil grafik Tomáš Fikrle a celé to dal všechno dohromady. A tadá Včelkovánky poputovaly do tiskárny a spatřily světlo světa.

Mám radost, že to není poslední spolupráce. Nechci ještě nic konkrétního vyzrazovat, ale už se Štěpánkou děláme na dalším počinu, který se dětem bude určitě moc líbit. Nechte se překvapit 🙂

Chcete se mnou zůstat v kontaktu? Přihlaste se přes formulář níže do mého newsletteru. Sdílím v něm své obrázky, inspiraci a postřehy ze života. Díky němu vám také neunikne žádný blogový článek ani nabídka obrázků, které si můžete pořídit k sobě domů.