Kristýna M. Sataryová



V Novém Hrádku nás už pověsili!

V Novém Hrádku nás už pověsili!

No dobrá. Možná jsem měla napsat, že nás přibili na kůl. To by bylo přesnější, když tak koukám na fotky. Každopádně mám velkou radost z toho, že jsem už na vlastní oči viděla, jak se moje komiksové stripy a olejomalby bytostí na cedulích od kolegyně Adély Rúčkové dostaly do hmotného světa a na místo určení.

K této milé zakázce jsem se dostala tak, že starostovi městysu Zdeňkovi Drašnarovi přišlo hezké, aby projekt pro hřiště místní mateřské školky nakreslil občan Nového Hrádku. Já byla tehdy čerstvě přestěhovaná do maringotky a představa, že moje děti jednou budou chodit do školky s mými ilustracemi, byla krásná. A tak jsem kývla.

Život nakonec zamíchal kartami a mě to odválo na druhou stranu Orlických hor. Nový Hrádek si ale za ten rok a půl, co jsem tam s manželem působila, získal nesmazatelně místo v mém srdci. A tak jsem u ilustrování cedulí vytrvala do zdárného konce. Adél ještě vymyslela ke každé ceduli naprosto boží básničky. Myslím tedy, že se to opravdu povedlo.

Protože Nový Hrádek koncentruje překvapivě velké množství tvůrčích lidí, vyskytuje se tu další ilustrátorka a keramická čarodějka Verča Tymelová. Vytvořila tuhle nápaditou velko-ceduli s plánkem celého hřiště.

A takhle teď vypadá hřiště u mateřské školky, kde je dětská  naučná stezka s cedulemi. Celý koncept vymyslela nápaditá návrhářka zahrad Katka Sinkoviczová. Hřiště je zatím zavřené, protože kromě covidové karantény v otevření, brání poslední dolaďovačky jako třeba vybrání kamenů a vysetí trávníku. To bude nádhera, až se zazelená!

Mému Edíkovi bude za chvíli rok a půl, tak už si představuju, jak tam bude řádit, až dojedeme na návštěvu. Hřiště bude naštěstí přístupné i veřejnosti. Na fotce vidíte herní prvek „mluvení do vrbiček,“ který mě úplně nadchl. Tahle  mluvítka tam jsou dvě a asi 20 m od sebe. Když dítě do jednoho něco řekne, druhé dítě u druhého mluvítka zřetelně slyší, co druhý šeptá. To si musíme doma také vyrobit!!! Stačí na to prý jen izolace od kabelu.

Na Nový Hrádek se budu vždycky ráda vracet. Lidi i přírodu jsem si tu opravdu zamilovala. Teď je jasné, že vždy zabrousíme i na hřiště.

Chcete se mnou zůstat v kontaktu? Přihlaste se přes formulář níže do mého newsletteru. Sdílím v něm své obrázky, inspiraci a postřehy ze života. Díky němu vám také neunikne žádný blogový článek ani nabídka obrázků, které si můžete pořídit k sobě domů.