Kristýna M. Sataryová



Žádná válka s mloky – když už tak s prokrastinací

Žádná válka s mloky – když už tak s prokrastinací

Zveřejněo: 18. 4. 2019

Ano. S mloky je akorát radost. Ale moje lenost, ta potřebuje občas prohnat pérka. A já už cítím, že je čas pracovat si a hrát na vlastním projektu. Přestože moc dobře vím, jak je to uspokojující dělat něco jen a jen svého, tak si na to málokdy udělám prostor. Loni jsem tedy měla i dost vcelku oprávněných výmluv, které mi vzali dost pozornosti a energie. S příchozím jarem už žádná výmluva není dost výmluvná. Konečně se můžu pustit do většího projektu!

Výzva pro všechny kreativce pod jménem #the100dayproject se mi teď náramně hodí do krámu. Probíhá hlavně na Instagramu, kde mohou účastníci sdílet své pokroky, které v rámci oněch 100 dní udělají. Taková forma veřejného závazku a sdílení s ostatními lidmi může pomoci překonat i hodně zarputilý Odpor, který ve své knize Válka umění Steven Pressfield popisuje jako něco uvnitř nás, co se nás snaží odradit od toho, co chceme opravdu dělat.

Sice mi představa boje s takovou vnitřní entitou není úplně blízká, protože nevidím důvod, proč ve své hlavě vytvářet představy bojů. Ale aspoň na začátku je fakt, že tu nějaký protitlak je. Všimli jste si, že než se skutečně pustíte do nějaké tvůrčí činnosti, tak tam bývá menší či větší protitlak v podobě nejrůznějších rozptýlení? Jako byste se chtěli ponořit pod hladinu vody a museli se trochu zasnažit, než vás voda obejme. A pak už to jde většinou samo a dostanete se do kreativního proudu. Alespoň já to tak mívám. Je pro mě důležité vytvořit si prostor a k tvoření zasednout. A pak je to úžasná jízda a já si říkám, proč vlastní věci nedělám častěji? Je pro mě fascinující, jak je mnohdy mnohem snažší reagovat na proud přicházejících podnětů a požadavků, než cílevědomě zasednout a dělat něco svého. Něco, u čeho není žádný tlak zvenčí, že to musí být hotové do toho a toho termínu.

Výzva #the100dayproject přišla tedy akorát vhod, protože už delší čas přemýšlím o tom, že bych ráda vytvořila další komiks jako byl ten s Ježkem o přírodních zahradách. A tentokrát to padlo na mloka, který bude hlavním hrdinou.

A proč zrovna mlok? O tom vám povím příště. Do té doby se mějte hezky a pokud máte nějaký kreativní projekt (může to být i vyšívání nebo třeba focení hmyzu), klidně se do výzvy ještě můžete přidat.

Chcete se mnou zůstat v kontaktu? Přihlaste se přes formulář níže do mého newsletteru. Sdílím v něm své obrázky, inspiraci a postřehy ze života. Díky němu vám také neunikne žádný blogový článek ani nabídka obrázků, které si můžete pořídit k sobě domů.