Kristýna M. Sataryová



Změň svůj dech a začnou se dít věci aneb jak jsem ilustrovala bestseller

Změň svůj dech a začnou se dít věci aneb jak jsem ilustrovala bestseller

Nepřestávám žasnout, jak  krásné spolupráce se ke mně poslední dobou dostávají. Ta poslední na knize od Rosti Václavka a Péti Macháčkové byla obohacující po všech směrech. Doufala jsem, že kniha bude mít úspěch. Mohla by zlepšit zdraví a život každého moderního člověka, ať už je to sportovec vrcholový, gaučový nebo cokoli mezi. Blbě dýchá totiž téměř každý. Ale moje očekávání překonala přímo drasticky. V první hodině předprodeje kniha zhroutila objednávkový systém Albatrosu. Prostě příliš mnoho zájemců naráz 🙂 A za 1,5 dne se prodalo 4000 kusů? Jakože cože?

Pro mě to začalo tím, že jsem na jaře roku 2022 nemohla v noci skrze alergickou rýmu dýchat nosem, což mě štvalo. Nesnáším dýchání ústy. Ale moje náchylnost k rýmám mě k tomu v minulosti často donutila. A během posledních let se mi ještě ke všemu rozvinula jakási alergie, která přichází na konci února a končí začátkem dubna. Asi pyl lísky. Projevuje se vodovou rýmou, nateklými sliznicemi nosu, svěděním patra, pálením očí a únavou. Když to přišlo mezi druhým a třetím trimestrem těhotenství s dcerkou, nebylo to opravdu nic moc. Říkala jsem si, že jsem s tím možná fakt měla zajít za nějakým alergologem, i když prosté nasazení prášků pro potlačení příznaků, se mi příčilo. Doufala jsem, že se mi poštěstí najít nějakou jinou cestu, jak své potíže vyřešit. Ale i letos zůstalo jen u přání. Do oné osudné noci…

To se mi podařilo dýchat tenoučkou škvírkou v nateklé nosní sliznici. Zjemnila jsem dech, abych se nemusela obrátit na dýchání ústy. Bylo to nepříjemné, ale tvrdohlavě jsem se nechtěla dýchání nosem vzdát. Zvláštní bylo, že to šlo postupně čím dál tím lépe. Nos se začal uvolňovat. Ještě mě zaznělo v hlavě: „Blahoslaveni ti, co jsou jemného dechu. “ Asi na tom fakt něco bude. Zajímavé. A s tím jsem usnula. Ráno to vyprávím s očima navrch hlavy manželovi, a ten mě odkáže na rozhovor o dýchání v Duši K s Rosťou Václavkem. A bylo to! 

Rozhovor jsem si při nejbližší příležitosti vyslechla a okamžitě jsem začala praktikovat parasympatické dýchání v poměru 4 doby nádech a 6 dob výdech. Energie se mi okamžitě navýšila (ta tam byla těhotensko-alergická únava) a tuším, že buď hned ten den nebo ten další jsem po nočním výletu na WC nečučela obligátní 3–4 hodiny do stropu, než jsem zase usnula. Ale usnula jsem hned! Posichrovala jsem si to Rosťovou technikou dlouhého syčení a fungovalo to opravdu okamžitě.

Wow! Co se to děje? Tak teď dostává ono jógové přísloví: „kdo ovládne svůj dech, ovládne svůj život“ naprosto nový rozměr. A to jsem netušila, co všechno ještě přijde, aby se to potvrdilo do puntíku. Začala jsem sjíždět Rosťovy Dýchánky na YouTube a pro jistotu jsem ještě napsala na e-mail Rosťova projektu Pět pilířů zdraví dotaz, jestli mám něco z technik jako těhotná zapovězené. Odpověděla mi jeho žena Péťa, že nemám dělat dechové zádrže a mám se zaměřit hlavně na uvolňující dechové techniky. A prozradila, že je těhotná taky a bude rodit cca o 2 měsíce později a také holčičku. To jsou synchronicity, že? 

Téma těhotenství nás přirozeně propojilo a i po porodu jsme si daly vědět, jak to probíhalo. Obě jsme se díky parasympatickému dechu tak uvolnily, že porod byl velmi rychlý. Měly jsme co dělat, abychom neporodily už po cestě do porodnice. Už před porodem jsem si velmi oblíbila Rosťovo fasciální čchi, které krásně protahuje svalové fascie a cvičila vše, co bylo ze základní sestavy pro těhotnou možné. Když jsem se chtěla dát po nějakém čase po porodu zase do kupy, koupila jsem si online kurz Stabilizuj se za 21 dní a naučila se spoustu dalších cviků a dechových technik.

A pak, když Péťa zjistila, že jsem ilustrátorka, tak se mě zeptala, jestli bych nechtěla ilustrovat knihu, která bude vznikat následující rok. Byla jsem potěšena, ale zároveň jsem váhala, jestli je dobrý nápad do toho jít se dvěma malýma dětma. Nakonec jsem kývla, protože času na tvorbu bylo poměrně dost a manžel mi dal svoji podporu, že vypomůže více s dětmi, pokud bude potřeba. A taková příležitost! Fajn lidi, supr téma, kterým už žiju a mám s ním zkušenost… co víc si přát?

Byl to právě Albatros, který se na Rosťu obrátil s tím, jestli nechce s pomocí spisovatelky vytvořit knihu. Na podzim roku 2022 jel do Brna podepsat smlouvu i s mou ukázkovou ilustrací. Vybrala jsem si z několika témat dechovou fúzi delta. Je to můj zamilovaný způsob, jak se skrze dech zotavit, když mám za sebou například probdělou noc kvůli prořezávajícím se zoubkům apod. Člověk se při ní prý během bdělého stavu dostane do frekvencí mozku podobných jako při hlubokém spánku. To samozřejmě nemám jak ověřit, ale jsem po téhle půlhodince mnohem více osvěžená, než při klasické relaxaci. A to je pro mě stěžejní. Pustila jsem se tedy do ukázkové ilustrace právě této delty. Bylo potřeba jen zakomponovat maskota Rošťáka Bréťu, který měl tou dobou podobu nosu.

Jak se vyvinul Bréťa do své aktuální podoby zpracuju kdyžtak v nějakém dalším článku. Teď pouze ve zkratce, že Albatros ukázkovou ilustraci přijal a mě jako ilustrátorku posvětil.

Nakonec se ukázalo, že nejlepší bude, když knihu napíše s pomocí Rosti Péťa. A musím říct, že bych vůbec netipla, že to je její prvotina, jak mi to přijde skvěle napsané. Měla jsem možnost být mezi prvními lidmi, co četli rukopis! Bylo mi tedy ctí se zapojit i jako betačtenář, který nešetřil zpětnou vazbou, až mi to bylo někdy i blbé. Poslala jsem i nějaké myšlenkové mapy k tématu. No prostě jsem se do toho zažrala opravdu fest, až mi Rosťa do telefonu řekl, že jsem fakt šílená, že se tomu tak věnuji, ale je za to vděčný. Holt když se nadchnu, dá se do pohybu lokomotiva.

Poté co se podařilo najít podobu Bréti jsme se všichni zaradovali, že spolupráce může pokračovat. S nosem jsem totiž nebyla z ilustrátorského hlediska v souladu, ač je jasné, že nos je stěžejní pro celý projekt. O tom tedy příště.

Během zimy jsme si všichni prošli i nějakými těmi nemockami, takže jsem si vyzkoušela dechovou fúzi Aktiva v praxi (z programu Nastartuj svou imunitu) a taky Noost proti rýmě. Opět se děly neuvěřitelné zkušenosti s tím, co dech dokáže, a jsem velmi vděčná, že mě Rosťa s Péťou povzbuzovali, ať to vše uvádím do praxe i v náročném období oslabení. A během kreslení jsem si střihla i program Sobě blíž, který mi pomohl zvládnout vyšší pracovní nasazení těsně před termínem odevzdání. S pomocí dechu, správným nastavením mysli a sebepoznáním si jde udržet nadhled a vysokou míru energie, i když je toho zrovna „moc“.

Zkrátka, díky této spolupráci jsem do tajů dechu pronikla mnohem hlouběji, než by se mi kdy podařilo samostudiem. I když už při něm se děly hotové zázraky. Ono když se člověk zamýšlí, jak přesně ztvárnit nějakou ilustraci, je to prostě jiný level. Bylo příjemné, že jsme se během spolupráce zase lépe poznali. A práce to byla smysluplná a zábavná. To když se protne, tak to je pro mě největší radost.

Věřím, že tato kniha pomůže mnoha lidem vzít zdraví a život do svých rukou. Stejně jako Rosťa sám, je kniha totiž ohromný nakopávač do vlastní praxe, bez které se nikdy nic nezmění. Konzumovat informace a mlít pantem totiž umí každý. Pojďme raději věci dělat!

Díky Rosťo a Péťo z celého srdce, že jsem mohla být u toho! Moc mě to s vámi bavilo.

Knihu si můžete objednat zde:

kniza Změň svůj dech a začnou se dítě věci